DO GÓRY
WRÓĆ
PMR W MEDIACH
Monitoring mediów
#0
1393

Zniknie co piąty lokal, pracę straci 250 tys. osób

5 Marca 2021

Sytuacja branży gastronomicznej jest katastrofalna. Sprzedaż na wynos czy z dowozem do klienta prowadzi tylko co piąta firma, co pozwala na wypracowanie góra 10 proc. wcześniejszych obrotów.

Z sektora gastronomicznego mogło wyparować w 2020 r. nawet 30 mld zł – wynika z analiz Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej (IGGP), które „Rzeczpospolita" opisuje jako pierwsza. Biorąc pod uwagę, iż za 2019 r. GfK oceniała wartość gastronomii na 36,6 mld zł, to prawdziwy pogrom. IGGP szacuje, że po zdjęciu ograniczeń dla pracy restauracji wiosną może nie otworzyć się co piąta – zatem likwidacja czeka ok. 15 tys. lokali. Zmiana modelu pracy oznacza też wielkie zwolnienia, pracę w sektorze zatrudniającym ok. miliona osób może stracić nawet 250 tys. osób.


Małgorzata Anisimowicz - kwalifikowany doradca restrukturyzacyjny i prezes zarządu PMR Restrukturyzacje udzieliła komentarza do publikacji dziennika Puls Biznesu poświęconej tematyce upadłości przedsiębiorstw.


Artykuł ukazał się w dzienniku Rzeczpospolita:


dnia 17 lutego 2021r.

Zapraszamy do zapoznania się z jego pełną wersją:

» Zniknie co piąty lokal, pracę straci 250 tys. osób



« WRÓĆ DO PMR W MEDIACH

KATEGORIE