Bój o przetrwanie – uproszczona restrukturyzacja ratunkiem w obliczu niewypłacalności
Zgodnie z ostatnimi danymi Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej, ponad połowa małych i średnich firm skarży się, że ich klienci nieterminowo płacą za produkty lub usługi. Z kolei Coface wskazuje, że w trzecim kwartale 2020 roku wzrosła liczba niewypłacalności polskich przedsiębiorstw. Co zrobić w przypadku osiągnięcia braku wypłacalności ze względu na problemy kontrahenta? Jak sobie poradzić z własnymi zobowiązaniami i wyjść z kryzysu?
Czas pandemii po raz kolejny zwrócił uwagę nas wszystkich na fakt gospodarki będącej siecią naczyń ze sobą połączonych. Konsekwencje związane z lockdownem oraz spowolnieniem gospodarczym potrafią w sposób nieoczywisty dotknąć każdą firmę. Szybkie, ale jednocześnie przemyślane działania pozwolą zminimalizować ewentualne problemy ze spłatą należności. W przypadku osiągnięcia punktu, w którym realnym zagrożeniem staje się ryzyko utraty płynności finansowej, z pomocą przychodzi uproszczona restrukturyzacja, która w realny sposób może nas ochronić przed koniecznością ogłoszenia upadłości – mówi Małgorzata Anisimowicz, kwalifikowany doradca restrukturyzacyjny i prezes PMR Restrukturyzacje.
Otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego pozwala m.in. na zamrożenie zobowiązań lub znaczne ich umorzenie poprzez zawarcie układu z wierzycielami, zawieszenie egzekucji, ochronę przed agresywną windykacją, ochronę kluczowych zasobów a także ochronę kluczowych umów.

Menu
Zobacz również
- Grupa Volkswagen wciąż zmaga się z kryzysem w łańcuchach dostaw
- Co czwarty pracownik w fabryce silników elektrycznych w Tarnowie straci pracę
- Na skutek kryzysu mikrofirmy szukają finansowania z zewnątrz
- Pełne magazyny, puste portfele – tak wygląda obecna sytuacja polskich rolników
- Polacy zamykają i zawieszają firmy
- Kryzys w branży transportowej
- Kryzys po cichu uderza w zakłady mleczarskie
- Branża drzewna alarmuje, że na rynku polskiego drewna panuje kryzys
- Potężny kryzys na rynku mieszkaniowym
- Przez polską gastronomię przechodzi tsunami
dowiedz się więcej»