Toggle accessibility panel
Alt 0
Accessibility settingsAlt S
Top accessibility panelAlt 1
Right accessibility panelAlt 2
Bottom accessibility panelAlt 3
Left accessibility panelAlt 4
Show keyboard shortcuts accessibility panelAlt 5
Toggle keyboard shortcuts accessibility panelAlt 6
Reset all accessibilityAlt Q
Change font sizeAlt A
Increase font sizeAlt +
Reset font sizeAlt X
Decrease font sizeAlt -
Change line height Alt H
Increase line heightAlt U
Reset line heightAlt J
Decrease line heightAlt M
Change letter spacingAlt >
Increase letter spacingAlt R
Reset letter spacingAlt F
Decrease letter spacingAlt V
Change word spacingAlt <
Increase word spacingAlt E
Reset word spacingAlt D
Decrease word spacingAlt C
Readable fontAlt G
Highlight titles Alt T
Text zoomAlt Z
Invert colorsAlt I
Bright contrastAlt W
Dark contrast Alt B
Keyboard navigationAlt K
Big white cursor Alt Y
Big black cursor Alt N
Prevent animationAlt P
Skip to page content
0
0

Przez polską gastronomię przechodzi tsunami

Udostępnij ten artykuł:

👉Polska branża gastronomiczna od trzech lat mierzy się z kolejnymi problemami – pandemią, wojną, inflacją i kryzysem energetycznym. Wg BIG InfoMonitor jej zaległości wynoszą już 800 mln złotych i w stosunku do roku poprzedniego wzrosły o 7 proc. Jest to o tyle istotne, że już w 2022 roku gastronomia była drugim sektorem gospodarki, w którym najczęściej miały miejsce czynności windykacyjne – gorzej było tylko w transporcie. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej mówi wprost o krachu 📉

👉Wzrost cen żywności, rosnące rachunki za energię i koszty wynajmu odbijają się na właścicielach lokali gastronomicznych równie mocno co pandemia. Wysoka inflacja sprawia również, że zwiększają się oczekiwania finansowe pracowników, a jednocześnie coraz więcej potencjalnych klientów uznaje, że pójście do restauracji jest zbyt dużym wydatkiem i wybiera gotowanie posiłków w domu. Według Panelu Gospodarstw Domowych GfK niemal połowa Polaków (44 proc.) deklaruje, że na korzystanie z restauracji po prostu ich nie stać. Zmianę widać zwłaszcza w tzw. klasie średniej.

👉W efekcie w 2022 roku zamknęło się 6500 lokali, a ponad 60 proc. pozostałych jest w słabej kondycji finansowej tzn. nie płaci na bieżąco wszystkich zobowiązań. Padają nawet wieloletnie biznesy, którym udało się przetrwać pandemię ⚠

O szczegółach kryzysu w branży gastronomicznej pisze serwis Interia.pl ⤵

Artykuł ukazał się w serwisie @Interia.pl:dnia 29 czerwca 2023 r. Zapraszamy do zapoznania się z jego pełną wersją:» Przez polską gastronomię przechodzi tsunami. „Padają nawet wieloletnie biznesy”

Udostępnij ten artykuł:

PMR w mediach

pmr-restrukturyzacje
pmr-restrukturyzacje
pmr-restrukturyzacje
pmr-restrukturyzacje
pmr-restrukturyzacje
pmr-restrukturyzacje
pmr-restrukturyzacje
pmr-restrukturyzacje
pmr-restrukturyzacje
pmr-restrukturyzacje
lat na rynku
0 +
postępowań
0 +
klientów
0 +
pl_PLPolish
Przewiń do góry